Nieuwsbrief juli 2024
Na bijna 25 jaar stopt Marion-Ellen met het geven van Bevo lessen. Vanaf volgend schooljaar begeleidt zij nog enkele projecten en zal zij haar kennis verder overdragen aan An Robberechts. Marion-Ellen heeft door de jaren heen zo'n 2000 leerlingen aangezet tot creaties, hen de kans geboden om talenten te ontdekken en nieuwe technieken te leren. De school werd al die jaren rijk versierd door het gemaakte werk van de kinderen. Marion-Ellen heeft de woorden van Montessori in de praktijk gebracht en verder ontwikkeld: "Er zouden allerlei artistieke bezigheden moeten zijn die openstaan voor vrije keuze, zowel wat betreft de tijd als de aard van het werk. Sommige moeten voor het individu bedoeld zijn en sommige vereisen de medewerking van een groep. Ze zouden artistieke en taalkundige vaardigheden en verbeeldingskracht met zich meebrengen... ” “The child has other powers than ours, and the creation he achieves is no small one; it is everything. ” Landenfeest
Op vrijdag 28 juni hadden we ons jaarlijkse schoolfeest, dit jaar met het thema ‘Landen’. Iedere klas had zich in de weken voorafgaand aan het feest verdiept in een land. Op allerlei gebied is er van alles gedaan door de kinderen; geleerd over de cultuur, kleding ontworpen, eten gemaakt, liedjes gezongen, kunst gemaakt, etc. Tijdens het eindfeest waren de klassen even omgetoverd tot musea. De kinderen kregen een paspoort waarmee ze een bezoek aan alle musea in alle landen konden brengen. Het schoolplein was omgetoverd tot een openluchttheater en men kon hapjes uit allerlei landen nuttigen. Iedere klas presenteerde een dans van hun land op het schoolplein. Bezoekers van het feest hebben dus 11 verschillende dansvoorstellingen kunnen zien. Enorm veel dank aan iedereen die geholpen heeft om dit feest tot een succes te maken.
Afscheid groep 8
Op vrijdag 12 juli hebben de kinderen uit de groepen 8 een prachtige musical opgevoerd. In de ochtend speelden zij voor school, in de middag voor overige familieleden en in de avond de ouders/verzorgers.
Voorbereiding op volgend schooljaar Op dinsdag 16 juli was er een 'doorschuifmoment'. De kinderen die volgend jaar in de groepen 3 en 6 komen, gingen die ochtend ‘wennen’ in de nieuwe groepen. Ze hebben die ochtend kennis kunnen maken met elkaar. We hoorden veel vrolijke verhalen terug van de kinderen.
Bericht uit de onderbouw
Eindelijk was het dan zover: de onderbouw kon na twee keer uitstel op schoolreisje naar de Veilige Haven, een speeltuin in IJmuiden. En wat hebben we die dag geluk gehad met het weer. De hele dag zon! De kinderen hebben een heerlijke dag gehad en konden de hele dag vrijuit spelen. Nu is dan echt het einde van het schooljaar. De klassen zijn gesopt, de oudste kinderen zijn gaan wennen in hun nieuwe groep en de tijd van afscheid nemen is aangebroken.
Bericht uit de middenbouw
De laatste weken van school vlogen voorbij. De afgelopen weken gingen dan ook over afscheid nemen. Groep 5 verlaat de middenbouw en gaat naar de bovenbouw. Elke klas heeft het afscheid gevierd met de kinderen. Klas D heeft een high tea gehouden in de tuin van de school. Iedereen had iets lekkers meegenomen. Klas E maakte een mooie boottocht door de Amsterdamse grachten op de boot van Joep. Klas F keek de film E.T en had een chocoladefontein! Klas G vierde het afscheid bij Debby thuis in Utrecht. Samen met twee ouders gingen ze met de trein naar haar huis toe. Voor de kinderen die volgend jaar naar groep 3 komen is er een wisselochtend geweest. Zij hebben hun nieuwe klas gezien en kennisgemaakt met de leerkracht en de kinderen. Nu worden de klassen schoongemaakt. Er wordt druk gepoetst en alle werkjes gaan mee naar huis. Het lokaal wordt weer helemaal netjes. We spelen spelletjes met elkaar en genieten van het weer! Vrijdag gaan wij dansend op het schoolplein de vakantie in.
Bericht uit de bovenbouw
In de bovenbouw is de laatste weken van het schooljaar gewerkt aan de landenthema's in verband met het Landenfeest. Het was een spannende tijd in de bovenbouw, omdat de kinderen van groep 8 zich voorbereidden op hun afscheid van De Wielewaal. Zo maakten alle achtste groepers kennis met de middelbare school waar zij volgend jaar naartoe gaan. Met enthousiaste verhalen kwamen ze weer in de klas om te vertellen over hun nieuwe leraren en klasgenoten. Daarnaast werd er door de achtste groepers onder leiding van Monique, Tim en Michaja intensief geoefend voor de musical. De middenbouw, de bovenbouw, broers, zussen, het team, alle ouders en andere familieleden hebben vrijdag 12 juli genoten van een prachtige eindmusical. Wat een talenten bevinden zich er onder onze kinderen en met wat een plezier en trots voerden de kinderen het stuk "Camping de Hooiberg" op. Met veel knuffels, tranen en woorden van dank zwaaiden we ze uit. Xabi, Jantje, Eliza, Flint, Eliane, Amelia, Simon, Hidde, Valerie, Fynne, Dali, Emilia, Colson, Niene, Evi, Morris, Boudewijn, Benjamin, Maxim, Liza, Anna, Koen, Rens en Annalu zullen gemist worden op Corellistraat nr 1.
Bericht van de MR
Esmée Lindenbergh treedt na bijna 5 jaar medezeggenschapsraad af. Esmée heeft de laatste 3 jaar de rol van voorzitter in de MR vervuld. Anika Shaufeli, moeder van Arnoud en Boris, is vanaf het nieuwe schooljaar ons nieuwe MR lid. Wij bedanken Esmée voor haar jarenlange inzet voor onze school! Zij heeft met haar vrolijke persoonlijkheid, sterke betrokkenheid en analytisch vermogen een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de school.
Oud-leerling Gerrit Jan Wolffensperger, door Ronald Sanders oud-leerkracht van 1e Montessorischool De Wielewaal
De in 1944 geboren Gerrit Jan was van 1948 tot 1956 leerling van de 1e Montessorischool. Hij vervolgde op het Montessori Lyceum. Hij is de zoon van de omgekomen verzetsman en kunstenaar Gerrit van der Veen die een buitenechtelijke relatie onderhield met de arts Guusje Rübsaam. Omdat Van der Veen in juni 1944 door de nazi’s was gefusilleerd kreeg Gerrit Jan de naam van zijn moeder. Moeder trouwde in 1953 met Willem Wolffensperger, een anesthesist. Gerrit Jan kreeg toen zijn achternaam. Wolffensperger studeerde rechten en economie en was daarnaast fotograaf. In 1969 werd hij docent aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam. In 1978 werd hij namens D'66 lid van de gemeenteraad van Amsterdam. Hetzelfde jaar werd hij ook wethouder van gemeentebedrijven, herhuisvesting en omroep. In 1982 werd hij opnieuw wethouder, ditmaal van onderwijs, herhuisvesting en omroep. Van 1986 tot 1997 zat hij in de Tweede Kamer namens D66, met als voornaamste portefeuilles justitie, verkeer en waterstaat en mediabeleid. Van 1994 tot 1997 was hij fractievoorzitter. Van 1998 tot 2003 was hij voorzitter van de NOS. Daarna vervulde hij nog diverse bestuursfuncties. In 2019 is een documentaire gemaakt door Wolffensperger over zijn vader. Deze is nog terug te zien op NPO Start 2Doc Gerrit van der Veen.
Kunst rondom school en in de school
Kunst in Amsterdam: De stad staat er vol mee. Ook veel gevels van gebouwen zijn versierd met kunstwerken. Al deze kunstwerken maken Amsterdam tot één groot openluchtmuseum. Het aanbrengen van kunst in de openbare ruimte en aan gebouwen is sinds het begin van de vorige eeuw een traditie in Amsterdam. Hierdoor heeft de stad intussen een bijzondere collectie buitenkunstwerken opgebouwd. In parken en op pleinen zijn kunstwerken voor iedereen zichtbaar. Ook bevinden zich in het overzicht enkele inpandige kunstwerken. De kunstcollectie van de Amsterdamse buitenkunst is te lezen op amsterdam.kunstwacht.nl. Misschien leuk om in de vakantie eens een buitenkunst route te wandelen? Van de 1e Montessorischool De Wielewaal zijn twee kunstwerken opgenomen: Gedenkteken Maria Montessori en siersteen aan de gevel Naast de buitenkunst is ook binnen in onze school een schat aan kunst, waaronder ook de in het trappenhuis gesigneerde muurschildering van Piet Worm (1934). Piet Worm werd in 1909 geboren in Alkmaar, waar hij de lagere school en de HBS bezocht. Na zijn examen aan de MTS in Den Bosch, afdeling bouwkunde, werkte hij in Frankrijk, onder meer bij Le Corbusier. Op latere leeftijd volgde hij lessen aan de Rijksacademie voor beeldende kunst in Amsterdam. In 1934 trouwde hij met Titia Wiegman. Onder haar naam maakte hij zijn eerste illustraties voor zes schoolleesboekjes. Naast zijn werk als architect maakte hij ook wandschilderingen, onder andere in de kantine van het KLM-gebouw en de kinderkamer van de Nieuw Amsterdam. Vanaf 1953 maakt hij alleen nog maar kinderboeken. Over het maken van tekeningen voor kinderen merkte hij het volgende op: ‘Kinderboeken maken is heerlijk. Je moet de grootste expressiviteit in je werk leggen, het prentje is hoofdzaak, en dat moet functioneel zijn, ontdaan van alle kunst. Alles moet erop staan, maar toch mag het geen foto zijn. Je moet tekenen op een primitieve, directe manier.’
Goede Doelenmarkt Op woensdag 18 september is onze jaarlijkse goede doelenmarkt. Deze staat in het teken van renovatie van de muurschildering.
Meer tips voor de zomervakantie Een heerlijk lange zomervakantie staat voor de deur. Ontdek wat er allemaal te doen is in de regio in de nieuwe editie van Amsterdammertjes. De Basisclub
De Basisclub organiseert van 26 t/m 30 augustus, de laatste week voordat het nieuwe schooljaar weer begint, de Dutchclub Zomerclub week. Deze Dutchclub Zomerclub wordt georganiseerd voor kinderen met een internationale achtergrond. De ochtend is speciaal voor kleuters (4, 5, 6 jaar) en in de middag zijn kinderen uit overige groepen (7-12 jaar) welkom. Er wordt aandacht besteed aan het zelfvertrouwen om de Nederlandse taal te spreken en het uitbreiden van de Nederlandse woordenschat. Spelenderwijs leren is hun uitgangspunt!
Contact
|