Nieuwsbrief oktober 2024
Opleidingsschool
Jaarlijks leiden wij een aanzienlijke hoeveelheid studenten op. In deze nieuwsbrief stelt Evi zich voor: Mijn naam is Evi, ik ben negentien jaar oud en woon nog thuis bij mijn moeder op IJburg. Het komende half jaar loop ik stage in klas F bij Joost. Ik zit in mijn tweede jaar van de Pabo en ben elke dinsdag in de klas aanwezig. Ik zal de kinderen dan helpen, Joost zijn lessen observeren en zelf lessen geven. Met veel plezier kijk ik uit naar het komende halfjaar!
Gezocht: Vakdocent bewegingsonderwijs
Mike heeft besloten om zijn werk op De Wielewaal vroegtijdig te beëindigen. Mike heeft een nieuwe baan gevonden in het speciaal onderwijs in Bilthoven en zal daar per 1 december 2024 beginnen. Het was een moeilijke beslissing voor hem, vooral omdat hij zich realiseert dat het voor de school lastig is om halverwege het jaar een andere vakdocent te vinden.
Samantha
Na de herfstvakantie start Samantha (deels) weer met werken op school, haar werkdagen zijn de komende periode donderdag en vrijdag. De overige dagen neemt zij ouderschapsverlof op. Nu Samantha weer terugkomt, stopt Belle met haar werkzaamheden op onze school en pakt zij het werken bij de Nicolaas Maesschool weer op. Belle was deze week dus voor het laatst. Monique 25 jaar in het onderwijs Op 25 oktober 1999 startte Monique met het werken in het onderwijs. Wij vierden afgelopen donderdag dat zij zich al jarenlang inzet voor het Amsterdamse onderwijs en met name voor 1e Montessorischool De Wielewaal. Wij zijn heel blij met alles wat zij voor onze school gedaan heeft, doet en betekent.
Bestuurder OOadA
Op 1 oktober is Luc Sluijsmans gestart als nieuwe bestuurder van Openbaar Onderwijs aan de Amstel (OOadA), het bestuur waar onze school, samen met nog 21 andere scholen, onderdeel van uitmaakt. Luc zal samen met Sanne van Muijden het college van bestuur vormen.
Bericht uit de onderbouw
De herfst heeft zijn intrede gedaan en zo ook in onze onderbouw! De bomen zijn aan het verkleuren en de lucht voelt fris en levendig aan. Dit seizoen is voor ons de perfecte gelegenheid om de wonderen van de natuur te verkennen. In de afgelopen dagen hebben we ons verdiept in bijvoorbeeld de wereld van de paddenstoelen. Wist u dat paddenstoelen niet alleen een feest voor het oog zijn, maar ook een cruciaal onderdeel van het ecosysteem? De kinderen hebben geleerd over de verschillende soorten paddenstoelen, zoals de vliegenzwammen met hun kenmerkende rode hoed. Hier zingen wij ook een lied over “paddenstoelen op het mos, jullie sieren heel het bos, met je mooie stippenhoed, oh wat staat het jullie goed, herfst is hier” We hebben het ook gehad over de sporen die paddenstoelen verspreiden. Deze sporen zijn de zaadjes van de paddenstoel en zorgen ervoor dat er nieuwe paddenstoelen kunnen groeien. De kinderen gingen meteen in de tuin zelf op onderzoek uit, daar staan namelijk ook allemaal verschillende paddenstoelen! Om de herfst nog tastbaarder te maken is er ook nog appelmoes gemaakt in een klas. De kinderen hielpen bij het schillen, snijden en koken van de appels, en natuurlijk mochten ze daarna genieten van hun eigen appelmoes! Nu we bijna de herfstvakantie ingaan, hopen we dat jullie samen kunnen genieten van deze gezellige tijd. Of jullie nu de natuur ingaan om paddenstoelen te spotten of gewoon gezellig thuis blijven, we wensen jullie veel plezier.
Bericht uit de middenbouw
De afgelopen periode stond in het teken van de tijdlijn van het leven. We bespraken het ontstaan van de aarde, het leven op onze planeet en de komst van de mens. De kinderen hebben geleerd over planeten, de lagen van de aarde en verschillende soorten vulkanen. Ze hebben mooie verwerkingen gemaakt, die in de klassen te bewonderen waren. Na de herfstvakantie praten we verder over de herfst en zullen we starten met het thema ‘Klimaat’. We vierden het lezen met de Kinderboekenweek. Wat is nu eigenlijk ‘lekker eigenwijs’? Er is veel over gesproken en het thema werd gekoppeld aan opdrachten en voorleesboeken. De kinderen deden enthousiast mee met de speurtocht die door de school was opgehangen. Tijdens de afsluiting werd er door een aantal leerlingen prachtig voorgelezen uit eigen werk. Het boekje met een selectie van de gedichten hebben de kinderen mee naar huis gekregen. Nu staat de herfstvakantie voor de deur. De blaadjes vallen en het wordt langzaam donkerder. De kinderen komen weer met koudere handen de klas binnen. Een teken dat de Sint bijna in het land komt! Daar gaan we natuurlijk aandacht aan besteden. Voor die feestelijkheden hebben wij de hulp nodig van ouders, heel fijn als u wilt helpen! Het inschrijfformulier hiervoor en meer informatie volgt na de herfstvakantie. Na de vakantie gaan we op excursie naar Kinderboerderij de Pijp, waar we een les over wol krijgen. De kinderen gaan aan de slag met verschillende soorten wol, hennepgaren en katoen. Ze gaan proberen om de wol met de hand te spinnen, wat een leuke uitdaging! Schema bezoek kinderboerderij: Klas G 4 november Klas D 6 november Klas E 11 november Klas F 25 november Schrijft u ook het open uurtje op 7 november in de agenda? Van 16.30 uur tot 18.00 uur kan uw kind u rondleiden en u lesjes geven. Heel leuk om de rollen eens om te draaien en op die manier een inkijkje in de klas te krijgen.
Bericht uit de bovenbouw In oktober zijn we in de bovenbouw doorgegaan met het thema: ‘Regeren door de eeuwen heen.’ De titel komt uit de Canon van Nederland en is wellicht wat weinig expliciet, maar we hebben het concreet vooral over de (vroege) ontstaansgeschiedenis van Nederland. Ook in de bovenbouw hebben de kinderen, naast het thema en de werkjes van alledag, prachtige gedichten en tekeningen gemaakt voor de Kinderboekenweek. Het thema ‘Lekker eigenwijs’ sprak goed tot de verbeelding bij de kinderen.
ScholenArenA
Om de leerlingen van de groepen 8 van scholen in Amsterdam te helpen bij de grote overstap naar de middelbare school wordt er een tweedaagse scholenmarkt, De ScholenArenA, georganiseerd. Dit jaar vindt deze plaats op vrijdag 15 en zaterdag 16 november in de Kromhouthal in Amsterdam-Noord. 15 november 16:00 -17.30 uur Oriëntatie op vso, tussenvoorzieningen en praktijkonderwijs 15 november 17:30 - 20:30 uur Oriëntatie regulier onderwijs 16 november 9:00 - 18:00 uur Oriëntatie regulier onderwijs Het is nodig om je bezoek van te voren aan te melden op: https://schoolkeuze020.nl/scholenarena/
Schoolreisje verplaatst naar 16 mei 2025
Het schoolbrede schoolreisje was eerder gepland op 23 mei. Deze datum is verplaatst naar 16 mei 2025. De leerlingen van de groepen 8 gaan op woensdag 21, donderdag 22 en vrijdag 23 mei 2025 op schoolkamp, nadere informatie volgt later.
Bibliotheek
De leerlingen van de groepen drie zijn begonnen met lezen en de AA boekjes vliegen de bieb uit.
Montessori
De Nederlandse Montessori Vereniging heeft een nieuwe website, met een speciaal gedeelte voor ouders. Hier lees je alles over het gedachtegoed van Maria Montessori, de verschillende fasen in het leven van een kind en informatie over wat Montessori onderwijs zo speciaal maakt. Ook is er een uitgebreide nieuwsbrief voor ouders met interessante informatie.
Invest in Play
Na al 5 succesvolle trainingen start op woensdag 13 november een nieuwe training voor ouders van leerlingen in de leeftijd 3 tot en met 8 jaar. De training ‘Invest in Play’ richt zich op ouders die het fijn vinden ondersteuning te krijgen in de opvoeding van hun kind(eren). Ouders met kleine en grote opvoedvragen zijn welkom zich aan te melden! De training wordt gegeven door 4 opgeleide trainers. Enthousiast geworden of wilt u meer informatie? Bent u enthousiast geworden en wilt u samen met andere ouders en ervaren trainers van het effectief bewezen programma “ Invest in Play” verder aan de slag met het thema opvoeden? Dan kunt u zich opgeven voor de oudertraining die in het najaar 2024 van start zal gaan. De training bestaat uit 12 bijeenkomsten van 2 uur en wordt gegeven op woensdagochtend van 9.30-11.30 uur (op de 3e daltonschool). U kunt altijd contact opnemen door een mailtje te sturen, mocht u meer informatie willen. Voor de training geldt ook dat er een beperkt aantal plekken aanwezig is, dus wees er snel bij. Met vriendelijke groet, Simone, Merel, Jennie en Fleur, Trainers van de training Invest in Play Oud-leerling Gabi van Driem
Gabi, geboren in 1951, zat op de 1e Montessorischool van 1955 tot 1964. Zij vervolgde op het Montessori Lyceum en studeerde vervolgens rechten en werd advocaat. Gabi onderscheidde zich in de hoedanigheid van feministisch advocaat. Gabi startte in 1981 Van Driem Advocaten. Het kantoor richt zich met name op vrouwen in een achterstandssituatie en op, ook mannelijke, slachtoffers van (seksueel) geweld of discriminatie. Regelmatig kwam zij in de publiciteit wegens proefprocessen die zij voerde met ondersteuning van het proefprocessenfonds Rechtenvrouw. Van Driem hield zich onder meer bezig met de jurisprudentie op het straatverbod en met de gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Voor Van Driem in de advocatuur ging, was zij een van de oprichters van de Rechtswinkel Amsterdam, het Amsterdamse Vrouwengezondheidscentrum, de Stichting Vrouw en Media en Vrouwen tegen Verkrachting. Van Driem publiceerde ook enkele romans. Momenteel schrijft zij een kinderboek. Marion-Ellen van ’t Hert, leerkracht van 1e Montessorischool, verzorgt de illustraties bij het boek.
Contact
|