Logo
 
 

Nieuwsbrief oktober 2023

Irene Burgers stopt als vakdocent bewegingsonderwijs, zij wordt leerkracht basisonderwijs

 
 


Irene werkt sinds 2017 op De Wielewaal en heeft in deze tijd veel betekend voor de kinderen, de ouders en voor de sportieve ontwikkeling van onze school. Begin februari 2024 start zij met het zij-instroomtraject en stopt dan met bewegingslessen op de Wielewaal. 

 

Wij zijn Irene heel dankbaar voor alles wat zij voor de Wielewaal heeft betekend. We zullen haar enthousiaste persoonlijkheid en vakkundigheid zeker missen. Gelukkig kunnen we tot en met januari nog met haar samenwerken. 

 

Wij zijn dus op zoek naar een nieuwe vakleerkracht bewegingsonderwijs. Fijn als u ons wilt helpen om de vacature te delen.    

Open uurtje voor onder- en middenbouw op donderdag 9 november

 
 


Op donderdag 9 november hebben wij één van de leukste uurtjes van het jaar, het 'open uurtje'. Tijdens het ‘open uurtje’ draaien wij de rollen om, dan geven de kinderen hun ouders lesjes en maken hen wegwijs in de klas. U bent van harte welkom in de klas van uw kind op de onderstaande tijden:  

Onderbouw 16.30 - 17.30 uur 

Middenbouw 16.45 - 17.45 uur

 

We zien ernaar uit u allen te ontvangen! 

 

De bovenbouw heeft weer een open uurtje op 8 februari 2024. 


Kennismakingslessen 'Dans' tijdens de gymles

 
 


In november krijgen alle kinderen van de middenbouw en de bovenbouw 2 kennismakingslessen 'Dans' tijdens de gymlessen. Dansjuf Stephanie komt 2 keer op maandag en 2 keer op dinsdag om de kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met verschillende dansstijlen. Na de danslessen krijgen de kinderen, als ze dat leuk vinden, een folder mee met informatie over naschoolse danslessen.

Bovenbouw activiteiten in de komende maand 

 
 

  • 6 november doen we met de klas mee aan de muziekvoorstelling "The Juice Brothers”. Een voorstelling waaraan de kinderen mee mogen doen. Zingen, dansen en toneelspelen. We oefenen tijdens onze muzieklessen op vrijdag al flink en op maandag 6 november is de voorstelling. Ook de ouders van de kinderen die meedoen zijn hierbij welkom.
  • 10 t/m 17 november is de Week van de Mediawijsheid. Hier besteden we in de bovenbouw ook aandacht aan. In sommige klassen wordt die week de game “MediaMasters” gespeeld. 
  • Vanaf woensdag 1 november doen we met groep 6 mee aan schoolschaatslessen. We gaan vier keer met de bus naar de Jaap Edenbaan voor een les in de schaatshal. De lessen zijn steeds op woensdag (1, 8, 15 en 22 november).
  • Op dinsdag 7 november starten de lessen over het Amsterdam Lightfestival.
  • Van 6 t/m 16 november is groep 8 aan het toetsen. Omdat de Doorstroomtoets al in februari wordt afgenomen, schuiven we de laatste ronde van Cito LVS-toetsen iets naar voren. 
  • Halverwege november zullen we in de klassen lootjes trekken voor het sinterklaasfeest. In de bovenbouw vieren we sinterklaas met het maken van een surprise en gedicht voor een klasgenoot. In de surprise verstoppen we een cadeautje. Info hierover volgt nog.
  • Verder zijn we ook gestart met ons nieuwe kosmische thema “Democratie”. Dit thema loopt nog wel door de komende maand. Waarschijnlijk tot en met de week van de verkiezingen van 22 november.

Terugblik op Kinderboekenweek 2023

 
 


De kinderboekenweek startte dit jaar op woensdag 5 oktober met het thema”Bij mij thuis”. De kinderen en ouders werden die dag op het plein verwelkomd en konden een kijkje nemen in verschillende huizen op het plein. Welke juf of meester woont er op nummer 11 en op 25? Wie had er ook alweer een kat of een hond en welk boek lezen ze? Allemaal vragen die in de loop van de week duidelijker werden.

Ook las er iedere dag iemand voor in de hal en konden de kinderen erbij komen zitten om te luisteren naar het verhaal. De kinderen hebben ook een speurtocht door de hele school  gedaan waarbij zij de huizen van Pippi, Pluk, Anne Frank en meer beroemdheden moesten vinden. De kinderen konden ook werken aan de opdracht om het verhaal van de “Twee Zussen" zelf af te maken of iets te schrijven over wat jouw huis een thuis maakt.

Op vrijdag 13 oktober werd in de gymzaal de winnaar van de speurtocht bekendgemaakt en werd er uit elke groep het zelfgemaakte 'einde van het verhaal van de twee zussen' voorgelezen.

 

 

Thema: Verkeer in de Middenbouw

 
 


Na alle alle studiedagen over het Kosmisch onderwijs vorig schooljaar hebben we in de middenbouw dit jaar gekozen om te starten met het onderwerp 'verkeer'. Misschien hebben jullie al van alles van de kinderen gehoord? Van links/rechts, voorrang wanneer? tot bandenplakken aan toe...Gewoon in de klas, tussen de andere werkjes. Als afsluiting hadden we op de woensdag voor de herfstvakantie een heus circuit, in de klassen en in het ruime lokaal van klas K. We sloten de ochtend af met een ware 'verkeersborden quiz'! 
Ons doel was om grote stappen te zetten bij;

- Wat is verkeer? 

- Verkeersborden kunnen onderscheiden en weten wat ze betekenen.

- Weten wat links en rechts is/weten wat voorrang betekent

- Een begin maken met het herkennen van verkeerssituaties.

Dat is gelukt! De kínderen waren, net als wij, heel enthousiast. 

Thema Herfst in de onderbouw

 
 


De herfst heeft zijn intrede gedaan zowel buiten als binnen. Het ziet er in de klassen heel gezellig uit met mooie herfsttafels. En wat zijn er veel leuke herfstliedjes om te zingen met elkaar! De kinderen kennen er al heel veel en thuis zullen ze die ook wel ten gehore brengen. Zoals bijvoorbeeld:

“ De spin wiedewin, de spin wiedewin, die weeft een web, die weeft een web. De spin wiedewin, de spin wiedewin, en vangt er vliegjes en mugjes in”

We hebben heel veel zin in de herfst met al zijn mooie kleuren!

Oud-leering Herman Hertzberger, door Ronald Sanders oud-leerkracht van 1e Montessorischool

 
 


Herman (geboren in 1933) zat op de 1e Montessorischool van 1937-1944. Hij vervolgde op het Montessori Lyceum. Daarna studeerde hij architectuur aan de TU Delft en zette direct daarna zijn eigen architectenbureau op. Vanaf de jaren ’60 tot op heden viel hij op met baanbrekend nieuwe vormgeving. Hij werd hoogleraar architectuur aan de TU Delft van 1970-1999. Veel van zijn bouwwerken zijn nog altijd toonaangevend: Bekende voorbeelden zijn de Montessorischolen in Amsterdam en Delft, Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht, Centraal Beheer in Apeldoorn en daarnaast nog tientallen andere gebouwen en woningen. In 2012 werd hij door zijn collega’s uitgeroepen tot beste architect van Nederland. In dit filmpje uit 1984 geeft Herman uitleg in de Amsterdamse Montessorischool uitleg over waar een modern schoolgebouw aan zou kunnen voldoen.

 

 

Contact

1e Montessorischool de Wielewaal
Corellistraat 1
1077 HA Amsterdam
   020-6736193
info@eerstemontessori.nl
Bezoek de website
 
Gemaakt met School-Site
Â