Logo
 
 

Nieuwsbrief juni 2023

Terugblik op schoolreisje

Op vrijdag 2 juni ging onze hele school op schoolreisje. De midden- en bovenbouwgroepen gingen naar de Soesterduinen. De kinderen hadden alle ruimte voor het bouwen van hutten, graven, klimmen, etc. Zij waren de hele dag actief en één met de natuur. De onderbouwgroepen gingen naar ‘De veilige haven’ in IJmuiden, een avontuurlijke, veilige speeltuin waar van alles te ontdekken was voor hen. Wat hebben we geluk gehad met het weer. Het was een prachtige dag voor iedereen! 

Een pony voor Kinderboerderij, mede dankzij onze Goede Doelenmarkt 

 
 


De opbrengst van de Goede Doelenmarkt van 28 september was maar liefst €727,55. Afgelopen maandag was het aan klas F de eer om het bedrag officieel te overhandigen aan kinderboerderij De Pijp. Een leuke bijkomstigheid was, dat dit ook de dag was dat de nieuwe pony, mede mogelijk gemaakt door onze gulle bijdrage, voor het eerst te bezichtigen was.

Voorverkoop gestart voor Amsterdamfeest op vrijdag 30 juni

Het Amsterdamfeest op vrijdag avond 30 juni komt steeds dichter bij. Het feest start direct na schooltijd en duurt tot 17.15 uur. Geweldig dat zo veel ouders zich hebben opgegeven om te komen helpen. Naast de 15 spelactiviteiten in Amsterdamse stijl, de Amsterdamquiz en karaoke, zijn er ook diverse kraampjes met eten en drinken. Het wordt een knallend feest voor jong en oud!

Om de spellen te spelen is een strippenkaart nodig, deze zijn te koop voor €1,00. Met deze strippenkaart kunnen de kinderen deelnemen aan de spellen op het schoolplein en in de tuin. De voorverkoop van strippenkaarten en de muntjes die nodig zijn om een drankje en een hapje te kopen is al in volle gang. Leden van de oudercommissie verkopen de muntjes voor schooltijd op het schoolplein.  

 

Delftsblauwe kunst in school, door Marion-Ellen

 
 


Bij het thema Amsterdam denken veel mensen meteen aan grachtenhuizen, rondvaartboten en andere bezienswaardigheden. Grappig genoeg legde ik de link naar Delftsblauw. In Delft werd eind 16de eeuw het Chinees porselein nagemaakt als goed alternatief. De souvenirwinkels liggen er vol van. De kinderen van de middenbouw hebben in de afgelopen weken tegels beschilderd met Delftsblauw glazuur.  De kinderen van de bovenbouw hebben gebruiksgoed beschilderd, , waarna het gebakken werd op een temperatuur rond de 1100 graden. In de school hangt het werk van de kinderen in wissellijsten en staan de potten, vazen en borden in de vitrine kasten. Een lust voor het oog! Ik nodig u van harte uit om het werk van de kinderen, onze toeristische topattractie. te komen bekijken. 

 

 

Gallery groep 8 

De traditie is dat de kinderen van groep 8 een herinneringsschilderij maken van belangrijke momenten in hun leven tot nu toe. De kinderen maken prachtige kunstwerken van onder andere foto’s van deze momenten en waardevolle/grappige items. Zij tonen hiermee in een oogopslag hun ontwikkeling. Deze kunstwerken krijgen gedurende de laatste weken van het schooljaar een prominente plek in onze school. Bent u nieuwsgierig? Loop dan gerust de trappen eens op om een kijkje te nemen.

Indeling nieuwe klassen en doorschuifmoment

Op woensdag 5 juli delen wij met alle kinderen en ouders de indeling van de klassen voor volgend schooljaar.  

 

Op dinsdag 18 juli 'schuiven we door' van 9.00 tot 9.45 uur. De kinderen van de toekomstige groepen 3 en 6 gaan die ochtend wennen in de nieuwe groepen. 

 

 

Musical 

Op vrijdag 14 juli ligt de rode loper weer uit, want die dag voeren de 8e groepers hun eindmusical op. 

De kinderen oefenen al weken op zang, dans en natuurlijk op de teksten die uit het hoofd geleerd moeten worden. Onder begeleiding van Tim  en Monique oefenen de kinderen twee middagen in de week. Tussendoor doen ze dit in kleine groepjes in allerlei hoekjes van de school. We verheugen ons op het optreden van deze enthousiaste groep 8!

Laatste schooldag

Vrijdag 21 juli is de laatste schooldag, dit vieren wij met alle kinderen op het schoolplein. Om 11.00 uur dansen wij op bekende liedjes en eindigen dit feestje met een ijsje. Ouders zijn van harte welkom om dit moment met ons te vieren. Na het dansen, rond 11.30 uur, gaan de klassen nog heel even de school in om hun spullen en gymtas te halen die meegaan naar huis. Om 12:00 uur is de school uit. 

 

 

 

.

In alle klassen nieuwe digiborden

Onze huidige digiborden zijn aan vervanging toe, na de zomervakantie worden deze in alle klassen vervangen door nieuwe. In klas G is het eerste exemplaar al geplaatst.

Penningmeester oudercommissie gezocht

 
 


De oudercommissie (OC) is op zoek naar een nieuwe penningmeester vanaf het schooljaar 2024-2025. Dit betekent dat vanaf ongeveer halverwege het aankomende schooljaar 2023-2024 nadere uitleg volgt en er al gedeeltelijke overdracht zal plaatsvinden. De penningmeester is onder andere mede-verantwoordelijk voor het opstellen van het jaarbudget, de verdeling en naleving van dit budget voor de verschillende projecten, de inning van de ouderbijdrage en de betaling van facturen. Samen met de voorzitter en secretaris vormt de penningmeester het bestuur van de OC, dat ongeveer 4 keer per jaar bijeenkomt en gedurende het schooljaar ruggespraak houdt over de lopende projecten. 

 

Heb je interesse om in deze rol een actieve bijdrage te leveren aan de oudercommissie, dan ontvangen we graag een mail op oudercommissie@eerstemontessori.nl

Nieuws uit de bieb

De schoolbibliotheek staat er prachtig bij. We hebben het afgelopen schooljaar mooie titels aan de bieb kunnen toevoegen. Om de bibliotheek te promoten, is er de afgelopen maanden een aantal keer reclame gemaakt. Leerlingen uit klas F gingen de school rond met mooie, zelfgemaakte promotieborden.

 

Heel effectief, zo bleek. Want opeens stonden er veel meer kinderen in de bibliotheek om te informeren naar die mooie nieuwe boeken. De bibliotheek is altijd geïnteresseerd in het aanvullen van de catalogus. Dus als er thuis een aantal boeken nog in goede staat verkeren, maar die niet meer worden gelezen door je eigen gezin: wij geven ze graag een tweede leven.

 

Hartelijke groeten,

De bibliotheek-moeders

Bedrijfshulpverlening 

In geval van nood moeten wij alle aanwezige personen in de school in veiligheid kunnen brengen. Onlangs hebben Irene, Emma, Sabine, Samantha, Monique, Irma en Sandra hun BHV (herhalings)certificaat behaald. Zij verdiepten zich onder andere in het begeleiden van een ontruiming, hoe een brand effectief te bestrijden, hoe eerste hulp te verlenen en te reanimeren en vooral hoe mogelijke calamiteiten te kunnen voorkomen. 

Montessoripionier Ans Heijenk (1898-1983), door oud-collega Ronald Sanders

De 1e Montessorischool startte in de nazomer 1926 met drie klassen, die in verschillende openbare scholen waren ondergebracht. Het gebouw in de Corellistraat werd op dat moment gebouwd en werd op 12 september 1927 opgeleverd. De drie juffen (meestal ongetrouwd, want alleen dán mocht je als vrouw werken) betrokken de gloednieuwe lokalen, samen met drie kleuterleidsters. Hoofd der school, Maria Strengers, betrok samen met Ans Heijenk en Riet Kuperus-de Rooij (haar man had geen inkomsten) de eerste etage van de school. Aan de tweede etage werd nog een jaar lang gewerkt. Alle drie de dames hadden in 1925 een montessoricursus gevolgd in Barcelona. Met het diploma dat behaald werd konden zij op een montessorischool werken. 

Het aantal Montessorischolen in Amsterdam groeide voorzichtig. Toen de 5e Montessorischool geopend was, werd Riet Kuperus in 1934 aangezocht om hoofd te worden op de 6e Montessorischool, die na WO II de naam 'Anne Frank School' toegevoegd kreeg. Hetzelfde overkwam Ans Heijenk die in 1937 als hoofd van de 7e Montessorischool werd aangesteld in Amsterdam-West. Een hoofd der school bestierde een bovenbouwklas en werd één dag in de week vrijgesteld voor administratie e.d. Tijdens de oorlog moest Ans, in de zomer van 1942, haar fiets inleveren en liep elke dag van het Obiplein naar de Corantijnstraat, een wandeling van anderhalf uur. En dat tweemaal per dag.

Na de oorlog verhuisde Ans naar de 5e Montessorischool en bleef daar tot haar pensioen in 1963. Daarna werd zij actief in waarin zij altijd al was opgevallen: het opleiden van aanstaand Montessorianen. Zij werd actief in de Association Montessori Internationale en was actief in het moderniseren van het reken- en wiskundeonderwijs. Zij gaf vele gastlessen in het land. In Duitsland hielp ze de Montessori Vereniging aldaar bij het opstarten van een school voor kinderen met een beperking en in Japan hielp ze bij de oprichting en instandhouding van de Montessori Vereniging in Japan. Ook schreef ze een boek over het gebruik van het montessori materiaal. Zij heeft tot op hoge leeftijd examens afgenomen, overal in de wereld.
Ans werd 98 jaar. 


Foto: Ans Heijenk en Riet Kuperus tijdens een interview in 1986 voorafgaand aan de reünie vanwege het
60-jarig bestaan van de 1e Montessorischool die inmiddels het jaar daarvoor een mooie vogel aan
haar naam toevoegde.

Contact

1e Montessorischool de Wielewaal
Corellistraat 1
1077 HA Amsterdam
   020-6736193
info@eerstemontessori.nl
Bezoek de website
 
Gemaakt met School-Site
Â