Â
Â
Nieuwsbrief februari 2023
In de afgelopen lesvrije week heeft ons team gewerkt aan verdieping van ons montessori onderwijs, met name op gebied van kosmisch- en het daarbij behorende burgerschapsonderwijs. De studiemomenten zijn begeleid door Anastasia Dingarten, docent aan de HU en expert op gebied van montessori onderwijs.
Nieuwe aanwinst voor het onderwijs
Naast Badia, Lude, Thomas en Mirjam zijn er in februari nog 3 stagiaires gestart bij ons op school. Wij verwelkomen: - Jolijn, voltijd PABO student. Zij loopt vanaf op dinsdagen stage in klas L (bovenbouw)
- An, student verkorte deeltijd PABO. An loopt tot de zomervakantie stage op dinsdagen in klas E (middenbouw)
- Anna, zij-instromer. Zij loopt tot de zomervakantie drie dagen per week stage in klas D (middenbouw)
Koffieochtend voor nieuwe ouders op 22 maart
Het starten op een (nieuwe) school is ook voor ouders wennen. Hoe gaan de dingen op een (andere) school en soms ook in een andere stad/ander land? Wat kun je als ouder verwachten? Hoe ontmoet je andere ouders? Wat wordt er voor de kinderen georganiseerd? Dit zijn voorbeelden van vragen waar wij met elkaar over kunnen spreken. In het kader van 'it takes a village to raise a child' organiseren wij op woensdag-ochtend 22 maart tussen 8.30 en 9.30 een koffieochtend voor ouders van de kinderen die nieuw bij ons op school gestart zijn. Het is de eerste keer dat wij een dergelijke ochtend organiseren, dus ook als uw kind al een tijdje bij ons op school is en u toch graag wilt komen, bent u van harte welkom op woensdag 22 maart, inloop vanaf 8.15 uur, in lokaal K.
4 april Informatie-avond voor ouders van kinderen in de groepen 5 t/m 8
Opgroeien en opvoeden in een digitale wereld kan soms een uitdaging zijn. Zowel vanuit het kind- als vanuit ouderperspectief. Ouders komen soms voor opvoedingsvraagstukken te staan waar zij geen direct antwoord op hebben. Yade Heinen deed voor haar studie aan de TU Delft onderzoek naar hoe de digitale leefwereld er nu uitziet, naar veranderingen in het toekomstbeeld en hoe wij ons verhouden tot deze snelle veranderingen. Op dinsdagavond 4 april is Yade onze gastspreker. Zij deelt deze avond tussen 19.30 en 20.45 uur haar kennis en geeft tools om met vraagstukken om te gaan. In verband met de voorbereidingen willen wij graag vooraf weten hoeveel personen wij kunnen verwachten. Aanmelden kan tot 20 maart via info@eerstemontessori.nl ovv informatieavond 4 april (vermeld aub in welke klas uw kind zit en met hoeveel personen u komt). Wellicht ten overvloede, maar deze avond is alleen bedoeld voor ouders/verzorgers, dus niet voor de kinderen.
In de afgelopen weken hebben de kinderen van de middenbouw drie judolessen gehad van Danny, zij leerden vallen, rollen, de houdgreep en de beenworp. Ook leerden zij Japanse woorden als: mate (stop), hajime (begin). Sommige kinderen vonden het zo leuk dat zij meteen wilden starten met deze zelfverdedigingssport. Sander heeft vorige week zijn laatste bewegingslessen bij ons op school gegeven. De kinderen hebben genoten van zijn lessen. Na de voorjaarsvakantie is Irene weer terug van haar reis en zal dus weer de gymlessen geven.
Terugblik op het open uurtje
Op donderdag 9 februari jl. draaiden we in alle klassen de rollen om en gaven de kinderen hun ouders een lesje. Er werd onder andere gewerkt met montessori materialen, met de TaalDoen!kasten en de Rekenkasten. Als echte juffen en meesters keken de kinderen het werk na, gaven zij hun ouders complimenten en zetten zij krullen bij goed gemaakt werk. Leuk om te zien dat de kinderen en de ouders zo enthousiast waren.
In de periode na de voorjaarsvakantie doen alle groepen van onze school mee aan het programma van de Kunstweken. Ieder kind maakt dan een eigen schilderij, als een echte kunstenaar. Alle stukken worden in een digitaal museum verwerkt. Later ontvangt u meer informatie over het bezoeken van het digitale museum.
W4Kangoeroe reken- en wiskundewedstrijd
Op donderdag 16 maart doet ook onze school mee met de W4Kangoeroewedstrijd, een wereldwijde reken- en wiskundewedstrijd die jaarlijks op heel veel scholen wordt georganiseerd. In Nederland doen er ongeveer 140.000 leerlingen mee op 2350 scholen. Leerlingen op onze school doen mee vanaf groep 5. De wedstrijd heeft als doel kinderen te laten ervaren dat wiskunde (en rekenen) heel leuk en uitdagend kan zijn voor iedereen op een eigen niveau, waarbij plezier voorop staat. De onderstaande link leidt naar eerdere wedstrijdvragen, leuk om samen met uw kind te doen! https://www.w4kangoeroe.nl/kangoeroe/index.php/historie/wedstrijd-2011
Op 23 maart is het Kunstschooldag in Amsterdam. Kinderen van groep 8 maken kennis met de diversiteit van de Amsterdamse kunstwereld. Van klassieke muziek tot musea, van popmuziek tot theater en nog veel meer. Onze groepen 8 gaan met het openbaar vervoer, in twee groepen, elk naar drie kunstinstellingen. Het programma is nu nog niet bekend, maar we houden u natuurlijk op de hoogte. Kijk voor meer informatie op: http://www.kunstschooldag.nl/
De Wielewaal in oorlogstijd
Onze school heeft het monument 'Verzetsgroep' aan de Apollolaan geadopteerd. Ieder jaar dragen enkele 8e groepers van onze school tijdens de herdenking op 4 mei, bij dit monument, een eigengemaakt gedicht voor. Jaarlijks komt onze oud-collega Ronald Sanders in aanloop naar de herdenking een gastles geven, waarbij hij vertelt over De Wielewaal in de oorlogsjaren (1940-1945). Dit jaar vindt deze les plaats op vrijdag 24 maart. De ervaring leert dat dit altijd een les is waar je een speld kunt horen vallen!
Meer over dit monument vindt u op: https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken/1445/amsterdam-verzetsgroep
Bij zelfstandigheid horen ook vaardigheden om je zo veilig mogelijk te kunnen bewegen in het verkeer. Daarom nemen de kinderen van groep 7 en 8 van onze school deel aan de fietsexamens van Verkeersplein Amsterdam. Op 28 maart wordt in de eigen klas het theoriegedeelte van het fietsexamen afgenomen; op 22 mei gevolgd door het praktijkexamen, waarbij de kinderen een route door de Rivierenbuurt zullen afleggen. Daarover krijgt u later nog extra informatie.
Flavia Reinert, moeder van twee kinderen bij ons op school, maakt zeep van gebruikte frituurolie. Een heel goed alternatief voor vloeibare zeep in plastic flessen. Zij heeft als doel om het afval dat onze bodems en wateren vervuilt tot een minimum te beperken. Flavia stelde ons voor om haar kennis en kunde met de kinderen van onze school te delen. Inmiddels heeft zij in onze bovenbouw een workshop gegeven. De kinderen vonden het erg interessant en leerzaam.
Oud-leerling Hanny Michaelis, door Ronald Sanders
Hanny zat op de Eerste Montessorischool van 1929 tot 1935. Zij vervolgde op het Vossius Gymnasium. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook zij onder en hield een dagboek bij dat enkele jaren geleden in twee delen gepubliceerd is. Hanny was van 1948 tot 1959 getrouwd met de schrijver Gerard (Kornelis) van het Reve. Zij was vertaalster Engels, dichteres en was werkzaam bij de afdeling Kunstzaken van Gemeente Amsterdam. Zij schreef tal van dichtbundels en ontving verschillende prijzen. In 2016 werd in het CS van Utrecht het gedicht Nacht van Hanny geplaatst naast de vertrektijden van de treinen. Haar dichttalent toonde zich al tijdens haar schooltijd. In december 2022 werd de brug naast het Apollohotel naar Hanny vernoemd.
Wilt u ons aub op de hoogte te brengen van wijzigingen die van belang zijn voor onze administratie, zoals telefoonnummers, wijziging van e-mailadres, verhuizing, etc.
Growth comes from activity, not from intellectual understanding.
Â
Â
|